Sisteme de ventilatie naturala si fortata

///Sisteme de ventilatie naturala si fortata
Sisteme de ventilatie naturala si fortata 2018-06-18T12:38:38+00:00

SISTEME DE VENTILATIE

Acoperisul serei / solarului protejeaza recolta de conditiile meteorologice adverse, cum ar fi insolatia, temperaturile scazute, ploile si vanturile puternice, dar totodata limiteaza schimbul de aer dintre interiorul si exteriorul serei, si incetineste miscarea acestuia in interior.
Aerul este implicat in procesele de fotosinteza, transpiratie si respiratie a plantelor. Reinnoirea aerului din interiorul serei impreuna cu o miscare optima a acestuia, va conduce la pastrarea unei temperaturi optime, la mentinerea unui nivel hidrometric potrivit, va permite o uniformizare a concentratiei de dioxid de carbon, creând astfel conditiile pentru obtinerea unei recolte bogate.

Sisteme pasive de ventilatie naturala consta in practicarea unor deschizaturi pe acoperisul serei, pe lateralul sau pe partea frontala a acesteia, obtinandu-se ferestre laterale, frontale sau zenitale cu deschidere liniara, rabatabila sau prin roluire. Deschiderea sau inchiderea acestora se face automat, in functie de indicatiile unui controller de clima, care gestioneaza ventilatia.
Propriu-zis, miscarea aerului si trecerea acestuia din interiorul serei catre exterior si invers, este facuta in mod natural, datorita diferentelor de presiune dintre aerul din interior si cel din exterior si de presiunea exercitata de vant.

O inaltime adecvata a serei precum si un raport potrivit intre suprafata serei si suprafata ferestrelor sunt caracteristici importante care permit obtinerea unei ventilatii naturale optime.

Elemente componente:

– ferestre: cuprind elemente de structura dotate cu diferite solutii de automatizare, care permit deschiderea lor.

– plase de protectie: plase care acopera suprafata ferestrelor atunci cand acestea sunt deschise si impiedica intrarea insectelor in interiorul serei.

– sistemele de tractiune: elemente de structura actionate de motoare si reductoare care sunt folosite pentru deschiderea si inchiderea ferestrelor.

– sistemele de actionare electrica a ferestrelor: constau in panouri de comanda cu circuite de protectie, pornire automata, circuite electrice care controleaza deschiderea si inchiderea fiecarui set de ferestre.

Deschiderile / inchiderile peretilor laterali se fac cu ajutorul motoarelor dedicate, care ruleaza folia spre coama la deschidere, si spre baza la inchidere in functie de climatul din exteriorul si interiorul serei/solarului. Gestionarea deschiderilor si inchiderilor motorizate se face prin intermediul unei unitati de control – comanda dotat cu senzori pentru temperatura, umiditate, precipitatii, vant, directie vant.

Alaturi de ventilarea naturala realizata in principal prin intermediul ferestrelor, sunt necesare si alte sisteme care sa asigure o circulatie uniforma a aerului in interiorul serei. Aceste sisteme sunt cele de ventilatie fortata.

Sisteme de ventilatie fortata sunt alcatuite din seturi de ventilatoare distribuite pe intreaga suprafata a serei. Ele sunt montate de structura serei deasupra culturilor. Scopul acestora este de a crea un curent slab de aer ce permite amestecul aerului si uniformizarea acestuia. Atunci cand ferestrele sunt inchise, sau cand schimbul de aer este mic, curentul de aer creat de ventilatoare, imbunatateste schimbul de gaze, impiedicand saturarea datorata umiditatii excesive, in conditii de temperatura joasa, si intensificand procesul de transpiratie in conditiile de temperatura ridicata.

Elemente componente:

– ventilatoare de destratificare: cu elice, au carcasa tubulara, sunt actionate de un motor electric. Sunt proiectate sa actioneze pe o distanta mare si cu un debit ridicat de aer. Au un rol foarte important in dezumidificarea aerului din interiorul serei/solarului, asigura uniformizarea temperaturii din solar, si poate fi folosit impreuna cu un generator de aer cald pentru distribuirea uniforma a acestuia.

– ventilatoare extractoare de aer instalate pe partea frontala sau laterala a serei, extrag aerul din solar cand ventilatia naturala nu este suficienta. Acestea functioneaza in tandem cu un grup de ferestre, care prin deschidere permit accesul aerului din exteriorul serei. Pornirea ventilatoarelor concomitent cu deschiderea ferestrelor va crea un circuit de aer proaspat care intra pe ferestre si iese prin ventilatoare, evacuand caldura excesiva si transpiratia, si impiedicand cresterea excesiva a temperaturii si umiditatii in interiorul serei.

Asiguram consultanta tehnica de specialitate in vederea dimensionarii  si amplasarii corecte a sistemelor de ventilatie, furnizare, montaj si lucrari de verificari periodice.

Utilizatam echipamente dedicate pentru  aplicatii in astfel de medii, de la furnizori cu experienta.

error: Content is protected !!