Sisteme de irigatii

/Sisteme de irigatii
Sisteme de irigatii 2018-06-18T12:38:32+00:00
sisteme de irigatii prin picurare

SISTEMELE DE IRIGATII asigura necesarul de apa si nutrienti  pentru diverse tipuri de culturi si se configureaza in functie de dimensiunea serelor si solariilor, de tipul de cultura si de sursele de apa de care dispuneti. Cele trei tipuri de sisteme de irigatii existente sunt: sisteme de irigatii prin picurare, microaspersie si ceata.

Irigatii prin picurare

Este sistemul cel mai folosit si obligatoriu la culturile in sol(organice). Irigarea se realizeaza cu cantitati controlate de apa, prin banda sau tub de picurare, la baza plantei. Sistemul este alcatuit din rezervorul de acumulare pentru apa, electrovana actionata si controlata de sistemul de automatizare prin intermediul sondelor de umiditate din sol, fitinguri si conducte. Irigarea poate fi controlata automat de senzorul de umiditate actionand electrovana. Presiunea ideala de lucru este de 0,7-1,0 bari.

Irigare prin microaspersie

Se foloseste in sere si solarii pentru culturi joase (salata verde, spanac, ceapa, ridichi, varza etc.), in special pentru irigarea foliara uniforma. Presiunea ideala de lucru este de 4 bari, daca sunt prevazute cu dispozitiv antiscurgere. Sistemul este automatizat prin intermediul unor electrovalve controlate de sistemul de automatizare.

Irigare prin ceata

Are aplicabilitate in sere si solarii prin crearea unui microclimat optim dezvoltarii plantelor. In perioadele caniculare, temperatura din interior se reduce intr-un interval de timp foarte scurt cu 5-6 grade Celsius. Astfel, se reduce stresul plantelor cauzat de temperatura excesiva prin controlul umiditatii. Sistemul poate fi automatizat prin intermediul unui panou de control cu senzor de umiditate si temperatura.

error: Content is protected !!